sobota, 7 stycznia 2012

Zapiekany makaron rigatoni

       Jak zapiekanka makaronowa to ja mówię yes please :) Cała jest po prostu pyszna. Mamy ulubiony makaron, kremowy ser ricotta, tuńczyk i sos śmietanowo-parmezanowy. Naprawdę wyśmienite połączenie. Przygotowana odrobinę inaczej niż tradycyjne zapiekanki makaronowe ale sama konsumpcja przebiega w podobny sposób czyli błyskawicznie!!!!
Przepis wyszperany w książce"Potrawy z makaronu" Toma Bridge.





Składniki dla 3 osób:

  • Makaron rigatoni - jego ilość jest uzależniona od wielkości formy, którą będziemy używać
  • 200 g tuńczyka z puszki, odcedzonego
  • 225 g sera ricotta
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 110 g startego sera parmezan
  • 7-8 szt. suszonych pomidorów, odsączonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy. W trakcie gotowania w misce mieszamy na gładką masę ser ricotta z odcedzonym tuńczykiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po zagotowaniu makaronu, przy pomocy szprycy, napełniamy kolejno każdą rurkę wcześniej przygotowanym nadzieniem. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy makaron jeden przy drugim. 




Przygotowujemy sos mieszając śmietanę kremówkę ze startym parmezanem oraz solą i pieprzem. Powstałym sosem polewamy makaron, następnie na wierzchu układamy pokrojone w paski suszone pomidory.

 Pieczemy ok. 20 min. (do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Anonimowy9.5.12

    Jak dla mnie mistrzostwo świata. Szybkie, a w dodatku przepyszne :):):)
    Poproszę o równie pyszny przepis pod naszą słynną dietę, bo pora znowu zacząć odrobinę się do niej stosować :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...