czwartek, 12 stycznia 2012

Zapiekane muszle w sosie pomidorowym

     To pewnie ta pora roku sprawia, że już w pracy zastanawiam się jaki makaron zjem dzisiaj :) Generalnie zadowala mnie zwyczajnie ugotowany al dente z dodatkiem oliwy z oliwek ale wczoraj zrobiłam coś odrobinę bardziej wyszukanego ;) Zapiekane muszle w sosie pomidorowym powinny raczej smakować wszystkim. Sos smakuje trochę jak zupa krem z pomidorów a farsz do muszel makaronowych jest kremowy i bardzo śmietankowy. Polecam na wietrzne zimowe popołudnia z czerwonym winem - rozgrzewa bardzo tylko jeszcze nie ustaliłam czy bardziej makaron czy wino :)






Składniki dla 2 osób:

20 muszli makaronowych (conchiglioni
oliwa z oliwek
suszona lub świeża bazylia
  
Farsz:
1 opakowanie śmietankowego serka tartare 
1/2 kulki mozzarelli
3 łyżki sera mascarpone
1/3 szklanki startego sera parmezan
1 białko

Sos:
3 pomidory, sparzone, obrane ze skórki
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
2 łyżki mascarpone
sól, świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)



Przygotowanie: 

      Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.Wymieszać składniki nadzienia: poszarpaną mozzarellę, serek tartare, mascarpone, parmezan (odłożyć 2-3 łyżki) oraz białko. Nadziać muszle i odłożyć na bok. 
      Na patelni rozgrzać kilka kropel oliwy z oliwek, wrzucić grubo pokrojoną cebulę i ją zeszklić. Dodać przeciśnięty czosnek i z grubsza pokrojone, obrane ze skórki pomidory. Dusić pod przykryciem aż pomidory zmiękną. Zmiksować całość blenderem z dodatkiem dwóch łyżek sera mascarpone oraz z solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Powstały sos wylać do żaroodpornego naczynia, na wierzchu położyć nadziane muszle, posypać resztą parmezanu, skropić 2 - 3 łyżkami oliwy z oliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut (do zarumienienia). Po wyjęciu z piekarnika posypać odrobiną suszonej lub świeżej bazylii.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...