poniedziałek, 2 stycznia 2012

Sałatka z pieczonym burakiem

        Niezły burak, do tego pieczony :) Że niby tak fit, zgodnie z obowiązującymi trendami - bo przecież jakieś 90% postanowień noworocznych, które jak zawsze z początkiem roku opracowują kobiety związanych jest z utratą wagi. Generalnie jestem za, zresztą sama robię to samo, ale ta sałatka oprócz tego, że bardzo zdrowa równocześnie jest bardzo smaczna i zaskakująca ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. 
     Ja osobiście jestem zaskoczona połączeniem pieczonych buraczków i prażonych orzechów - rewelacja!!! 







Przepis na sos  pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com/index.html 

Składniki:
1 burak
Liście roszponki
Kiełki słonecznika
Kiełki rzodkiewki
2 mandarynki 
1 dojrzałe avocado
Orzechy włoskie oraz orzechy nerkowca

Sos francuski:
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy Dijon
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki oprócz oliwy z oliwek mieszamy (np. w zamkniętym słoiku) a następnie dodajemy oliwę i ponownie mieszamy. Doprawiamy pieprzem.

Przygotowanie sałatki:
Burak lub buraki myjemy i owijamy w folię alumionową. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 1 godzinę - generalnie do czasu aż buraki zmiękną. Po wyjęciu i wystudzeniu obieramy je ze skórki i kroimy w cienkie paseczki. Na tależu układamy liście rukoli, kiełków słonecznika, pokrojone buraczki, pokrojone avocado, mandarynki oraz kiełki rzodkiewki. Garść orzechów włoskich oraz nerkowców prażymy bez tłuszczu na patelni i posypujemy nimi sałatkę. Na koniec wszystko należy obficie skropić sosem francuskim.


Smacznego!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...