wtorek, 31 stycznia 2012

Francuskie rożki jabłkowe

   Taki zamiennik szarlotki.  Z zewnątrz mięciutkie i kruche ciasto francuskie a wewnątrz aromatyczny farsz jabłkowy. Po godzinie od upieczenia po rożkach nie było śladu. Jeżeli masz pod ręką gotowe ciasto francuskie ich zrobienie zajmie ci max. 10 minut.  Podsumowując :)  biorąc pod uwagę smak i to, że potrzebujesz tylko kilku minut na przygotowanie ciastek zaleca się ostrożność – mogą uzależniać. 
Przepis po drobnych modyfikacjach pochodzi ze strony http://mojewypieki.blox.pl/html






Składniki na 6 sztuk:

  • Gotowe ciasto francuskie – 1 płat
  • 2 duże jabłka
  • Sok oraz skórka otarta z połowy cytryny
  • 2,5 łyżki cukru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka ( w tym jedno jajko roztrzepane z 1 łyżką wody)

Przygotowanie:

Z lodówki wyciągamy ciasto francuskie (powinno mieć temperaturę pokojową). W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Obieramy jabłka, oczyszczamy z nasion i kroimy je w drobną kostkę. Od razu musimy je wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, by nie ściemniały. Dodajemy cukier, cynamon, łyżkę mąki i dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na 6 równych części (kwadratów). Na każdym z nich kładziemy nadzienie. 

Brzegi smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą, następnie składamy na pół tak by ciastka tworzyły trójkąty. Zlepiamy a boki dociskamy widelcem. 

Przygotowane ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu każdego rożka robimy np. przy pomocy wykałaczki  3 małe otworki  wentylacyjne
Pieczemy w temperaturze 220ºC przez około 20 - 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe można polukrować.

Przygotowanie lukru:

Cukier puder rozpuszczamy z łyżką gorącej wody. Lukier musi być gęsty. 

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Pyszności :-) Co prawda moje nie wyglądały tak pięknie jak Twoje, nie skleiły się tak równiutko, ale za to zniknęły w kilkanaście minut i to na gorąco. A pachniało w całym domu... bosko...

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...