niedziela, 29 stycznia 2012

Czosnkula czyli zupa czosnkowa


     Zupa z cyklu „nie całuj mnie”. Bardzo kremowa, pachnąca czosnkiem – idealna na zimowe wieczory. Do tej pory byłam w stanie pokonywać kilometry żeby zjeść moją ulubioną czosnkulę w jednej z regionalnych restauracji – teraz mogę mieć ją w domu tak często jak tylko chcę!!! Przepis pochodzi z książki "Le Cordon Bleu. Kuchnia domowa. Zupy". 
Naprawdę polecam!!!







Składniki:

  • 90 g masła
  • 2 główki czosnku
  • 2 cebule
  • 300 g ziemniaków
  • 500 ml mleka
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Czosnek obieramy i dzielimy na pojedyncze ząbki, cebulę siekamy a obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Połowę masła roztapiamy w garnku. Dodajemy czosnek i dusimy na małym ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy kolejne 3-4 minuty. Dodajemy ziemniaki i pozostałą część masła. Dusimy pod przykryciem cały czas mieszając, do momentu aż warzywa lekko zmiękną. Dodajemy mleko, bulion i gotujemy około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Gotową zupę miksujemy. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ja zupę podaję posypaną natką pietruszki. Idealne pasuje do zupy grillowana bagietka lub grzanki z serem.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Anonimowy4.2.12

    Przepis wypróbowany. Naprawdę potwierdzam, że zupka idealnie kremowa. W smaku także idealna. Następnym razem wypróbuję z mniejszą ilością mleka i bulionu, żeby była nieco gęściejsza. Mniammm... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowała!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dziś na obiad! Jest rewelacyjna i na pewno będzie częściej gościła na moim stole ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na moim tez gości, szczególnie w okresie jesienno-zimowym :)

      Usuń
  4. Delimammo, na ile osob jest to przepis? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy5.1.17

    jestem amatorem i chciałbym zrobić tą zupę czy można prosić o więcej szczegółów jakie duże te cebule , czy dusić na samym maśle pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...