Zupa z cyklu „nie całuj mnie”. Bardzo kremowa, pachnąca czosnkiem – idealna na zimowe wieczory. Do tej pory
byłam w stanie pokonywać kilometry żeby zjeść moją ulubioną czosnkulę w jednej z regionalnych
restauracji – teraz mogę mieć ją w domu tak często jak tylko chcę!!! Przepis pochodzi
z książki "Le Cordon Bleu. Kuchnia domowa. Zupy".
Naprawdę polecam!!!
Składniki:
- 90 g masła
- 2 główki czosnku
- 2 cebule
- 300 g ziemniaków
- 500 ml mleka
- 500 ml bulionu z kurczaka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i dzielimy na pojedyncze ząbki, cebulę siekamy a obrane
ziemniaki kroimy w kostkę. Połowę masła roztapiamy w garnku. Dodajemy czosnek i
dusimy na małym ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i
dusimy kolejne 3-4 minuty. Dodajemy ziemniaki i pozostałą część masła. Dusimy
pod przykryciem cały czas mieszając, do momentu aż warzywa lekko zmiękną.
Dodajemy mleko, bulion i gotujemy około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Gotową zupę miksujemy. Przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ja zupę
podaję posypaną natką pietruszki. Idealne pasuje do zupy grillowana bagietka
lub grzanki z serem.
Smacznego!
Przepis wypróbowany. Naprawdę potwierdzam, że zupka idealnie kremowa. W smaku także idealna. Następnym razem wypróbuję z mniejszą ilością mleka i bulionu, żeby była nieco gęściejsza. Mniammm... :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała!!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś na obiad! Jest rewelacyjna i na pewno będzie częściej gościła na moim stole ;)
OdpowiedzUsuńNa moim tez gości, szczególnie w okresie jesienno-zimowym :)
UsuńDelimammo, na ile osob jest to przepis? pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńjestem amatorem i chciałbym zrobić tą zupę czy można prosić o więcej szczegółów jakie duże te cebule , czy dusić na samym maśle pozdrawiam
OdpowiedzUsuń