niedziela, 29 stycznia 2012

Cytrynowe muffinki



     Bardzo proste do przygotowania muffiny cytrynowe, chociaż jak ułożyłam je w papilotkach to wglądały bardziej jak muffinki. Są aromatyczne i umiarkowanie słodkie. Podobno najlepsze zaraz po upieczeniu ale jak dla mnie nie ma to znaczenia.  Idealne solo ale również ze śmietaną lub dżemem. 
Z przepisu Magdy Gessler.







Składniki na 3 sztuki:

150 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g cukru
mała szczypta soli
1 łyżka startej skórki z cytryny
1/2 torebki cukru waniliowego
1 jajko
100 ml kefiru
55 g masła
Opcjonalnie cukier puder do dekoracji, śmietana lub dżem jako dodatki

Przygotowanie:
Do jednej miseczki wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy. W drugiej połącz jajko z kefirem oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Przelej to do miseczki z mąką. Wymieszaj, ale bardzo delikatnie i niezbyt dokładnie. Ciasto powinno mieć lekkie grudki aby muffinki nie były zbyt twarde.
Powstałe ciasto przełóż do wysmarowanych masłem foremek i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Po wyjęciu foremek z piekarnika odczekaj kilka minut i przełóż je na talerz. Umieść każdą muffinkę w papilotce i posyp cukrem pudrem.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...