czwartek, 26 stycznia 2012

Ciasto orzechowo-jabłkowe

      Ciężko ustalić jedną nazwę tego ciasta. Przez wiele lat było to po prostu ciasto od cioci Fredzi :) Potem ktoś mnie poczęstował ciastem o bardzo podobnym smaku twierdząc, że to włoskie ciasto bakaliowe a całkiem niedawno koleżanka z pracy męża powiedziała, że to ciasto "Dziad" :) Ale to wszystko nie ma najmniejszego znaczenia bo liczy się smak. Nie znam osoby, której by nie smakowało, chociaż gdy je piekę z myślą o mojej ulubionej Ani :) pomijam skórkę pomarańczową :)
       Jest proste w wykonaniu, wyglądem przypomina keks a w konsystencji jest połączeniem szarlotki i keksa. Z herbatą idealne... zresztą bez herbaty również!!!





Składniki:

3 średniej wielkości jabłka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 jajka
3-4 łyżki oleju
opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki ulubionych bakalii (ja najczęściej dodaję orzechy laskowe i migdały)


Przygotowanie:

Jabłka kroimy na małe kawałki i przesypujemy je cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Mieszamy a po ok. 1 godzinie dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z sodą oczyszczoną. Mieszamy. Następnie dodajemy 3 żółtka, olej oraz nasze bakalie (skórka pomarańczowa i orzechy). Na koniec dodajemy białka ubite ze szczyptą soli. Mieszamy i wylewamy na blachę. Ja najczęściej używam teflonowej tortownicy o wymiarach 28 cm. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. 

Najlepsze bez żadnych dodatków, nawet po kilku dniach od upieczenia:)

Smacznego!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...