wtorek, 3 stycznia 2012

Chaczapuri


      Dzisiaj połączenie Pizzy Hut i naszego opolskiego jedynego w swoim rodzaju Baru „Pierożek” :) Oczywiście nie do końca ale coś w tym jest.    
   Chaczapuri to jedno z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej, chociaż jestem pewna, że wypróbowany przeze mnie przepis dość odbiega od tradycyjnych receptur ;) Prawdę mówiąc najpierw zwróciłam uwagę na nazwę ale po chwili już wiedziałam, że to będzie coś dla mnie.  Nadzienie trochę w smaku przypomina farsz, który używa się do pierogów ruskich natomiast ciasto smakuje jak ciasto do pizzy. Czyli czego tu nie lubić? A dodatkowo biorąc pod uwagę moją przeszłość (w okresie dzieciństwa na obiad potrafiłam zjeść 15 pierogów ruskich) dla mnie bomba!!!
Przepis po lekkich modyfikacjach pochodzi ze strony: http://mojepysznosci.blox.pl






 
Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 3/4 szklanki mleka

Farsz ziemniaczano – serowy (Osetyński):

  • 20 dkg ziemniaków
  • 20 dkg sera feta
  • 20 dkg sera Mozzarella (biały w zalewie)
  • pieprz

Przygotowanie ciasta:


Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn: mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Bardzo dokładnie mieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do miski wsypać resztę składników: mąkę i sól oraz dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży. Składniki wymieszać, następnie wlać roztopione masło. Całość dokładnie wyrobić. Pozostawić w misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, około 1 godziny.


Przygotowanie farszu:

Ugotować ziemniaki następnie rozgnieść je na piure. Dodać ser feta oraz starty ser mozarella,  wymieszać z ziemniakami i wszystko razem bardzo dokładnie rozgnieść. Przyprawić pieprzem.

Gotowe ciasto podzielić na około 5 – 6 części i uformować kulki. Każdą kulkę rozwałkować na okrągłe placki. Na każdy nałożyć farsz serowy, zawinąć w ''tobołek'' i delikatnie przewałkować.

Rozgrzać patelnię (nie smarować tłuszczem) położyć chaczapuri, zmniejszyć ogień na średni, nakryć pokrywką i piec 3 minuty. Przewrócić na drugą stronę i również piec 2-3 minuty. Placek rośnie, ale po zdjęciu z patelni opada. Gotowe chaczapuri można smarować masłem.

SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

  1. Anonimowy4.1.12

    mniam....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o u Ciebie też wspaniale;) dawno tego nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...