piątek, 16 grudnia 2011

Tarta ze szpinakiem i łososiem

   Zielono mi..... w sumie o tej porze roku powinno być biało :(((( Przez zapominalską zimę kilka razy w tygodniu muszę tłumaczyć swojej desce snowboardowej że bardzo ją kocham, że o niej nie zapomniałam i że jeszcze razem poszalejemy!!! 

  Póki co po wielogodzinnym słuchaniu m.in. "Last Christmas" :))) stwierdziłam, że na kilka dni muszę zapomnieć o świątecznych wypiekach. 

  Tarta, którą wczoraj zaserwowałam to połączenie kruchego ciasta, szpinaku, łososia i pysznego sosu beszamelowego.

   Przepis tym razem zaczerpnięty ze strony, którą jest moją ogromną inspiracją... http://www.kwestiasmaku.com/index.html







Tarta ze szpinakiem i łososiem :

Składniki na ciasto: 
  • 250 g mąki (pszennej tortowej)
  • 150 g masła, schłodzonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Składniki na farsz: 

  • 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 400 g filetów z łososia
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tartego Parmezanu
  • sól morska i grubo mielony lub młotkowany czarny pieprz

Sos:

  •  50 g masła
  • 50 g mąki (5 łyżek)
  • 500 ml mleka
  • 1/3 szklanki (80 ml) śmietanki kremowej 30%
  • 1 jajko

Forma na tartę o średnicy 28 cm posmarowana masłem.

Przygotowanie:
  • Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w nim wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Zagarniać palcami mąkę do środka, rozcierając ją palcami z masłem. Wlać 1 łyżkę mleka i szybko łączyć składniki w kulę. Ciasto jeszcze przez chwilę powyrabiać, aż będzie gładkie (ciasta kruchego nie należy za długo wygniatać, bardziej łączyć - "składać" składniki, wówczas będzie idealnie kruche i sypkie). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę. 
  • Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy (jeśli ciasto będzie się rwało, można jego kawałkami wylepić formę). Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzania się piekarnika do 190 stopni.
  • Formę nakryć kawałkiem papieru do pieczenia lub najlepiej folii aluminiowej, tak aby zakrywała również boki tarty. Na wierzch wysypać suchą fasolę, ryż lub migdały, rozprowadzając je równomiernie po całej powierzchni tarty. Obciążenie to spowoduje, że spód tarty nie będzie podnosił się podczas pieczenia. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć papier lub folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 12 - 15 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić (jeśli spód tarty będzie dobrze ostudzony, nie namoknie od nadzienia podczas pieczenia).

Przygotowanie farszu i sosu:
  • Świeży szpinak opłukać pod bieżącą wodą, oderwać łodyżki pozostawiając same liście. Połowę szpinaku włożyć na dużą patelnię i podgrzewać na większym ogniu mieszając, aż zwiędnie, zdjąć z patelni i ostudzić. To samo zrobić z drugą połową szpinaku. Szpinak odcisnąć dokładnie z wody i grubo posiekać. Mrożony szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć z wody, posiekać.
  • Filety z łososia opłukać, odciąć skórę i pesetą wyjąć ości. Oprószyć solą i posmarować oliwą z oliwek, zgrillować, ugotować na parze lub w mleku (nie przesuszyć łososia, ma być soczysty i miękki). Można też użyć filetów wędzonych na ciepło.
  • Przygotować sos: na małym ogniu w głębokiej patelni lub w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając smażyć przez około 1 - 2 minuty. Odstawić z ognia i stopniowo wlewać mleko, dokładnie mieszając. Postawić z powrotem na ogniu i ciągle mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Gotować jeszcze przez kolejne 2 - 3 minuty, aż sos będzie gładki. Dodać śmietankę kremówkę, doprawić solą i pieprzem. Po ostudzeniu wymieszać z roztrzepanym jajkiem.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni (standardowy program, grzanie góra i dół). Na upieczony i ostudzony spód wyłożyć mięso łososia na przemian ze szpinakiem oraz sosem. Posypać tartym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez 30 minut, aż wierzch lekko się zrumieni a sos nieco stężeje. Tartę można odgrzewać w kolejnych dniach. Możną ją też zamrażać (najlepiej w kawałkach). 

1 komentarz:

  1. Naprawdę ładny i ciekawy post. Szukałem tego rodzaju informacji i cieszył się czytanie tego one.Hope Ci kontynuować udostępnianie bardziej godne uwagi miarę Twoich pomysłów

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...