środa, 14 grudnia 2011

Zaczynamy....

Zaczynamy.....bo jakoś zacząć trzeba a raczej wypadało by ;) Z potrzeby a czasem zupełnie bez niej robię to co lubię a kiedy indziej to co wypada :) Tym razem to co lubię... Dopiero zaczynam także proszę o litość i mnóstwo wyrozumiałości :) 
Na pierwszy ogień coś z cyklu "Co ma piernik...", a dokładniej pierniczki. Od jakiegoś czasu moje ulubione, wypróbowane na znajomych. Założenie było takie: 30-40 sztuk spokojnie wystarczy do świąt.... za mną już pewnie setka a w puszce z piernikami widać dno... Ale pieczenie ich to przyjemność chociaż nieporównywalnie mniejsza niż konsumpcja :)))

Przepis pochodzi z mojej ulubionej strony http://mojewypieki.blox.pl/html



Lebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki. 


Składniki na ok. 30 sztuk:
  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej*

Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów po pokryciu lukrem. 

Składniki na lukier:
  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody
Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki lub smarować przy pomocy pędzelka i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. 

Po wyschnięciu lukru pierniczki można układać do świątecznych pudełek, są mięciutkie i gotowe do degustacji. 

* jeśli nie posiadacie kandyzowanej skórki cytrynowej warto dodać skórkę otartą z dwóch cytryn

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...