piątek, 30 grudnia 2011

Ciasto czekoladowe

      Dla fanów czekolady - najlepiej tej gorzkiej, dla wielbicieli puchu i rozpływających się w ustach pyszności ....Ciasto czekoladowe. Znalazło się tutaj dzięki uprzejmości koleżanki Gosi (autorka przepisu) i Ani, która przekonała autorkę przepisu, że zasłużyłam na jego wypróbowanie ;) Jeszcze raz wielkie dzięki!!!! 
      Z zegarkiem w ręku na przygotowanie tego przepysznego ciasta potrzebujecie 17 minut. Policzmy ile ciast można by było upiec w samych przerwach reklamowych....:) Ale nie o czas tutaj chodzi lecz o smak. Niebo w gębie, chociaż wygląd i smak naszego ciacha to czekoladowa rozpusta.... Enjoy in silence!!!!






Ciasto czekoladowe

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek
  • 250 g gorzkiej czekolady (min. 50%)  - ja zgodnie z zaleceniem autorki przepisu użyłam gorzkiej czekolady Wedel
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki mąki

Składniki na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na końcu dodać 3 łyżki mąki i delikatnie wymieszać. Na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę z masłem i drugą połową cukru. Do masy jajecznej dodawać po kilka łyżek masy czekoladowej i delikatnie wszystko ze sobą wymieszać. Wlać masę do tortownicy o wymiarach 22 cm. Ja używam tortownicy teflonowej w takim wypadku nie musicie smarować ją masłem. Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25- 30 min. 

Podczas pieczenia ciasta, w garnku podgrzać czekoladę, wodę i cukier, pod koniec dodać masło i wymieszać. Po wystygnięciu ciasta polać je polewą.

Smacznego


8 komentarzy:

  1. Anonimowy2.1.12

    Ciasto znika szybciej niż się pojawia, czyli przygotowanie 17 min., pieczenie ok. 45 min. zjadanie (grupa 8 osób) 10 min. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy4.1.12

    Pychota!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy4.1.12

    Oooooo tak :)))) A podane lekko podgrzane jak smakuje..... A jak w domu podczas pieczenia słodko - czekoladowo pachnie :) cuuuudo ......

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy4.1.12

    Powoduje uzależnienie :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy14.9.13

    Hmm tak bez proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy29.6.15

    a proporcje BTW, no i czym zastąpic mąkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proporcje? w przepisie są podane konkretne ilości, na proporcje zupełnie nie zwracamy uwagi, to nie budowanie muskulatury tylko pieczenie ciasta ;) Możesz spróbować zastąpić mąką migdałową (czyli mielonymi migdałami), ale w tego ciasta nie robiłam w takiej wersji także gwarancji nie dam.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...