czwartek, 15 grudnia 2011

Śliwki w czekoladzie

   Trochę dla przełamania nieśmiałości dzisiaj coś po czym robi się zdecydowanie śmielej :) Śliwki z marcepanem w gorzkiej czekoladzie...z wyczuwalnym smakiem rumu :) Jak dla mnie połączenie idealne!!! Dodatkowo obserwując reakcje degustujących twierdzę, że nie tylko dla mnie :)))

   Przepis banalnie prosty i jeżeli ktoś lubi takie zestawienia smaków będzie zachwycony!!






Składniki na ok. 20 sztuk:
  • 20 śliwek kalifornijskich (polecam użycie śliwek lepszej jakości - nie rozpadają się w trakcie pokrywania ich czekoladą) 
  • 1/3 szklanki rumu
  • masa marcepanowa ale równie dobrze można użyć gotowych "kartofelków" marcepanowych
  • 130 g dobrej jakości gorzkiej czekolady


Śliwki wieczór wcześniej należy zalać alkoholem i odstawić do nasączenia. Następnego dnia z marcepanu formować kulki wielkości dużej pestki, którą umieszczamy wewnątrz śliwki. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Każdą śliwkę po kolei obtaczać w czekoladzie (np. przy pomocy patyczka do szaszłyków). Odstawiamy śliwki do zastygnięcia (najlepiej na kratce).

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Anonimowy6.1.12

    Przepis wypróbowany - wyszło cudeńko :)). Coś na kształt pralinek z górnej półki. Takie Mon Cheri, tyle, że śliwkowe :)... Super..

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę :))) Już za niedługo coś innego do wypróbowania.... i w nowym przepisie śliwka nadal jest wierna rumowi ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...