środa, 21 grudnia 2011

Pomarańczowa skórka w czekoladzie

        Jeżeli tak jak ja jesteście fanami skórki pomarańczowej w jakiejkolwiek postaci (no prawie) to musicie zrobić ją samodzielnie w domu. Po pierwsze wykorzystujecie coś co w procesie obierania pomarańczy ląduje w koszu, po drugie koszt składników, które dodatkowo musicie zakupić jest minimalny w porównaniu z ceną skórki pomarańczowej, która z jakiś powodów jest bardzo wysoka :) Naprawdę polecam  !!!!!!





Przepis pochodzi ze strony http://mojewypieki.blox.pl/html 

Składniki:
  • 3 pomarańcze z grubszą skórką
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 200 g gorzkiej czekolady, do obtoczenia

Przygotowanie:

Pomarańcze wyszorować, obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki (by łatwiej było ją pokroić w paseczki). Pokroić w 1 cm paski.
Pokrojoną skórkę zalać gorącą wodą i gotować 15 minut. Odcedzić, osuszyć.
W rondelku wymieszać wodę (1 szklanka) z cukrem (1 szklanka). Zagotować do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić paski pomarańczy, gotować na zmniejszonym ogniu, aż staną się półprzezroczyste, a woda prawie cała wyparuje. Osuszyć na kratce. Pozostawić na noc, nieprzykryte, do wyschnięcia.
Na drugi dzień roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Pomagając sobie widelcem otaczać skórkę w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia lub kratkę, do zastygnięcia.

1 komentarz:

  1. Anonimowy4.1.12

    Robiłam, polecam, bardzo smaczne. Im grubsza skórka pomarańczy, tym lepiej ... :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...