wtorek, 20 grudnia 2011

Rogaliki krucho-drożdżowe

     Generalnie wydaje mi się, że zeszyty z przepisami naszych mam powinny być zaliczane jako posag. Są skarbnicą wiedzy a doceniane są dopiero wtedy jak gdzieś się zapodzieją.........  Pamiętam notatnik z przepisami mojej mamy, pożółkły, pamiętający czasy gdy nie było ciastek w sklepie :) Oczywiście w sieci jest mnóstwo miejsc gdzie można wyszperać genialne przepisy :))) ale czasami można upiec 15 partii ciasteczek kruchych i nadal nie trafić na właściwy przepis, taki który kojarzy się ze smakami z dzieciństwa. 

  Tak było z rogalikami, które piekła moja mama i babcia. W końcu odnalazłam ten smak a prostota ich wykonania zachęca do pieczenia co drugi dzień :))))







Rogaliki krucho-drożdżowe 
Składniki na ok. 35 sztuk:
  • 350 g mąki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 200g masła
  • powidła do nadzienia - ja użyłam powideł z czarnej porzeczki oraz powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania
 
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować i wycinać trójkąty.
Nałożyć nadzienie i zwinąć od szerszego boku tworząc rogalik.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Smacznego!!!


3 komentarze:

  1. Przeglądam bloga i się nacieszyć nie mogę. Tyle ciekawych przepisów! A takie rogaliki... no cóż powiedzieć...to jedne z rzeczy którym nie mogę się oprzeć! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy25.9.12

    moja babcia zawsze wszystko robiła "na oko", drożdżowe rogaliki też, wobec czego nigdzie nie mam na nie przepisu. a były najlepsze na świecie. więc chyba wypróbuję te Twoje, a nuż okaże się, że to to?
    pozdrawiam i chyba jestem Twoją nową fanką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama robiła podobne rogaliki, postanowiłam zaryzykować z tym przepisem iii.... są lepsze ;). To ciasto idealne, elastyczne, po upieczeniu kruche i maślane. W dodatku nie "zalatuje drożdżem" ;)
    Bardzo się cieszę, że trafiłam na tego bloga i już sobie ostrzę zęby na strudel jabłkowy.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłaś/eś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :))

WYDRUKUJ PRZEPIS

PODZIEL SIĘ :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...